Klasické droždie, alebo nevyhnutného pomocníka pri pečení chutných kysnutých koláčov, pozná asi každý. Lahôdkové droždie je však niečo iné – je totiž omnoho zdravšie a má ešte viac výhod pre naše telo. Ktoré to sú a ako ich čo najlepšie využiť?
S výraznou chuťou a výživovou hodnotou
Lahôdkové droždie sa nazýva aj nutričné kvasnice, a to preto, že sú narozdiel od toho bežného droždia neaktívne. Tieto deaktivované jednobunkové kvasnice tak nespôsobujú kvasenie. Ak sa pýtate, či sa dá zohnať rovnako jednoducho, ako to klasické droždie, odpoveď je, že nie, ale to neznamená, že by ste ho nikde nenašli. Potravinový výrobok v podobe prášku alebo sušených vločiek nájdete napríklad v obchodoch so zdravou výživou alebo na internete. Nie je drahé, takže jeho priemerná cena sa pohybuje asi v hodnote 2,50 eur za 150-gramové balenie. Niekto má problém s jeho chuťou, pretože je dosť výrazná (ale to je, koniec koncov, aj chuť klasického droždia) a ak by sme ju mali k niečomu prirovnať, tak chutí ako syr alebo syr s orieškami. Bežne sa používa ako dochucovadlo, ktoré zvyšuje výživovú hodnotu jedla, do ktorého je pridávané.
Viac bielkovín nájdete málokde
Nutričné kvasnice, z ktorých lahôdkové droždie pozostáva, sú nabité mnohými dôležitými látkami pre ľudský organizmus. Sú to predovšetkým bielkoviny, ktoré nám dopĺňajú mnoho dôležitých esenciálnych aminokyselín, ale aj vláknina. Sú zdrojom stopových prvkov ako zinok, železo a selén a obsahujú aj mnoho minerálov. Vitamíny skupiny B, ktoré sa v súvislosti s droždím väčšinou spomínajú, tam nájdete tiež. A ako bonus obsahujú ešte glutatión, ktorý má silné antioxidačné účinky. Výhodou lahôdkového droždia je to, že keďže ide o neaktívne kvasnice, nemajú na našu črevnú mikroflóru a tráviaci systém nepriaznivý vplyv. Môžu pomôcť pri zápche a tiež eliminovať plynatosť. Sú vynikajúcou voľbou pre vegetariánov a vegánov, pretože predstavujú dokonalý zdroj bielkovín.
Do nátierok ako stvorené
Hoci chutný kysnutý koláč z lahôdkového droždia asi nepripravíte, použiť ho môžete v mnohých iných receptoch, kde dodá vášmu jedlu jedinečnú chuť. Jeho syrová chuť ho predurčuje na používanie namiesto syra, napríklad ak ste vegán. Využiť sa však dá aj v tradičných receptoch, ako napríklad na rôzne nátierky. Či už milujete tú klasickú drožďovú (kde ho môžete nahradiť namiesto klasického droždia), alebo napríklad vajíčkovú, ktorú takýmto droždím môžete ozvláštniť. Uplatnenie lahôdkového droždia je aj pri ochucovaní jedál ako sú omáčky a polievky. Dávajte si však pozor na množstvo – výrazná chuť sa totiž môže ľahko stať nepríjemnou, ak sa vám napríklad nad hrncom pošmykne ruka. Skúste týmto droždím posypať zeleninové šaláty, cestoviny alebo ryžu. Budete milo prekvapení novou chuťou a tiež pozitívnymi účinkami, ktoré na vaše zdravie a imunitný systém toto skvelé jedlo bude mať!