Ovocie a zelenina sú zdravé – ak sú čisté

Jedzte ovocie a zeleninu, obsahujú veľa vitamínov! To už určite počul každý z nás. Okrem spomínaných vitamínov obsahujú aj minerálne látky, stopové prvky, enzýmy, antioxidanty a vlákninu – takže je to do veľkej miery pravda. Na niečo si však treba pri konzumácii ovocia a zeleniny dávať pozor!

Ovocie a zelenina sú zdravé - ak sú čisté
(zdroj: unsplash.com)

Pesticídy sa na zelenine a ovocí vyskytujú stále

Ovocie a zelenina patria medzi druhy potravín, ktoré najčastejšie konzumujeme surové. Preto o to viac platí, že netreba zabúdať na ich dôkladné umytie. Povrch ovocia a zeleniny môže byť kontaminovaný rôznymi baktériami, ale aj inými nečistotami či dokonca pesticídmi. Americká štúdia každoročne zbiera údaje o najviac kontaminovanej zelenine a ovocí z neekologického pestovania. Hoci je od nás Amerika vzdialená niekoľko tisíc kilometrov, výsledky štúdie môžu byť v mnohom smerodajné aj pre nás, pretože používanie pesticídov sa, bohužiaľ, stále vyskytuje aj u nás. Medzi najviac znečistené ovocie a zeleninu patria podľa štúdie jahody, špenát, kel, broskyne, hrušky, nektárinky, jablká, hrozno, paprika, čerešne, čučoriedky a zelená fazuľka.

Ocot vás možno zachráni

Dôležité je preto vedieť, ako správne zeleninu a ovocie umyť pred ich konzumáciou. V prvom rade si najprv dôkladne umyte vlastné ruky teplou vodou a mydlom. Ovocie a zeleninu s hrubou kožou, ako napríklad mrkvu, zemiaky alebo jablká, môžete umyť aj pomocou kefy. Očistite ich však dôkladne najmä pod tečúcou vodou. Kefou je najlepšie omyť aj citrusy a citrusové plody. Bobuľovité ovocie vysypte do sitka, aby sa vám nerozsypali po umývadle. Ak máte obavy z pesticídov alebo baktérií, môžete použiť roztok z vody a octu (napríklad 1 časť octu na 3 časti vody). Ovocie a zeleninu ponorte do tohto roztoku na niekoľko minút a potom ich dôkladne opláchnite čistou vodou. Po umytí nechajte zeleninu a ovocie odkvapkať na sitku alebo ich jemne osušte čistou látkovou alebo papierovou utierkou.

Tohto ovocia a zeleniny sa nemusíte báť

Tak, ako sa v štúdii robí zoznam najviac znečistenej zeleniny a ovocia, poznáme aj najviac čisté ovocie a zeleninu. Patrí doňho avokádo, sladká kukurica, ananás, cibuľa, papája, mrazený hrášok, špargľa, žltý melón, kiwi, kapusta, huby, mango, bataty, vodný melón a mrkva. Samozrejme, aj táto zelenina a ovocie sa musia pred konzumovaním umývať, aj keď ich idete variť, čo je najlepší spôsob ochrany najmä pred baktériami. Najlepšie je umývanie pod obyčajnou tečúcou vodou. V obchodoch už nájdete rôzne špecializované čistiace prostriedky, ale okrem nich a octu nesiahajte po žiadnych iných. Určite nepoužívajte mydlo, prostriedok na riad a ani žiadne špongie a handričky, ktoré s ním prichádzajú do kontaktu. Možno by ste sa tak zbavili baktérií a pesticídov, ale zároveň si spôsobili iný druh zdravotných ťažkostí.